Bitcoin, Platoncoin... Ponzicoin

24. 03. 2021 15:14:59
Bitcoin vystoupal na nové maximum. Kupte a buďte z nuly milionářem. Tisíce procent růstu za rok, za měsíc za... den! A malý český člověk si řekl, že také chce mít ty Lamborgini, Duče&Banány a dovolené v Karibiku.

O Bitcoinu slyšíme každý den. Většinou ve spojení s ohromujícím množstvím krásných slov. Milionář, stoupající, rekordní kurz. Odolali jste mediální masaži? Odolali jste novinám, novinářům, televizím, kamarádům? Možná ano, možná ne. Možná jste milionářem, možná nejste.

Kdo rozhodně milionářem není a s nejvyšší pravděodobností nikdy nebude jsou lidé kteří investují, často i životní úspory, do věcí o kterých neví zhola nic. Přesně pro tyhle chudáky je tu "první" česká cryptoměna. Platoncoin. Možná jim ji nabídne kamarád, možná pán z neznámého čísla po telefonu - jako mě dnes.
Životní, neopakující se příležitost, říkal. Budete nakupovat elektroniku, auta, nemovitosti s padesáti procentní, i větší, slevou, sliboval. Staking, zisk, token, blockchain.... takových zajímavých slov opakoval. Jak jeho produkt funguje, co ty slova znamenají ale pán nevěděl.

Pán mi nabízel Platoncoin, momentálně obchodující se za 45 centů, 40 centů kus. (veškeré částky v amerických dolarech). Prý do pár let může mít hodnotu i 120 dolarů za kus! Když od nich koupím, tak dostanu bonusy za rok 11%, za dva 27%, za tři 45%. Zní to skvěle, že? Ale co vlastně pán prodával?

Platoncoin je produkt firmy Platon Finance, který si bere za cíl tvorbu ekosystému umožňující nákup a prodej produktů. Momentálně mají aplikaci ve které si můžete koupit vouchery do (pán sliboval, Datart, Tesco, Alza) ... nevím, dostávám opakovaně error. Nebo pár největších cryptoměn. Bitcoin, Ethereum a Litecoin. Technická dokumentace do budoucna slibuje prakticky....všechno. Půjčovaní/prodej, motorových vozidel. Finanční služby, ubytování, vzdělávání. Cokoli, na co si vzpomenete.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Kde je chyták?
Druhá největší cryptoměna, Ethereum, má funkci chytrých kontraktů. Ty nejsou ani chytré, ani nejsou kontrakty. Chytrý kontrakt je program který bere vstup, od kohokoli, nebo čehokoli kdo ho volá, zpracuje informaci dle své vnitřní logiky, kterou jeho autor stvořil, a potom ji uloží do blockchainu nebo ji vrátí jako výstup.

Tato funkce, mimo jiné, umí vytvořit tokeny. Cryptoměnu fungující na technologii cryptoměny na které je vytvořená. Takovou cryptoměnu v cryptoměně.

Platoncoin je token cryptoměny Ethereum. Ve své podstatě úplně blbej token protože autor mu žádnou funkcionalitu nenapsal, a neumí nic jiného, než se nechat poslat z peněženky na peněženku. Také pro něj ale platí všechna pravidla jako pro Ethereum. To znamená, že při každém transferu platíte těžařům poplatek zvaný gas fees. Ten je momentálně v průměru v řádech desítek dolarů. Což Platoncoin coin činí aboslutně nepoužitelných pro nákupy čehokoli levnějšícho než je prémiová eletronika. Níže můžete vidět můj osobní rekord ve výši zaplaceného poplatku za jeden transfer. Chtěli by ste něco takového zaplatit při nákupu potravin na večeři? Pochybuju.

Platon Finance se o přímé placení u obchodníků ani nesnaží. Mají na obchodovaní vlastní aplikaci. Koupíte Platoncoiny a ty v ní můžete nakupovat zboží a služby. Můžete? Ne. Nemají smouvu nebo dohodu s kýmkoli o placení Platoncoiny. Jen dojdou do Tesca, koupí dárkový poukaz, nacpou ho do své aplikace a následně vám ho přeprodají.

Kde je ale ta slibovaná sleva a miliony? Přece v růstu kurzu Platoncoinu. Stovky procent, říkal pán v telefonu. Pokud člověk přijde, nakoupí od Platon Finance Platoincoin a koupí si voucher, hodnota Platoncoinu nevyroste. Může růst pouze pokud ho někdo nakoupí a na nic ho nepoužije. K tomu je potřeba chudák na druhé straně hovoru, kterému pán v telefonu slibuje, že pokud si uzamkne svůj vklad na tři roky, přidají mu 47%. Z vkladů nových členů se vyplácí zisk starým. Takový systém se jmenuje Ponziho schéma. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ponziho_sch%C3%A9ma

Pokud Charlese Ponziho zmíníte pánovi telefonu, začne se vztekat, že přeci Platoncoinů je jen omezené množství. Není. Původně bylo vyraženo 21 000 000, teď je jich 300 000 000 a smart contract má funkci mint která majiteli pěneženky jménem "onlyOwner" (definováno ve smart contractu) umožňuje neomezeně razit další. Navíc jsou všechny již vyražené pod kontrolou Platon Finance protože kdekoli jinde než v jejich aplikaci se použít nedají. Sice se s nimi dá obchodovat na https://hitbtc.com/, ale to není výhoda protože pro použití coinů je musíte dát zase na aplikaci Platon Finance. Zároveň vám libovolné množství můžou hodit na hlavu (tedy prodat maximum co trh dokáže absorbovat a srazit kurz k nule) i když je budete držet na vlastní penžence. To průběžně i dělají, prodávají je mimo burzu pod cenou. Také pohyb z peněženek Platon Finance na HITBTC a zpět je velice podezřelý a smrdí manipulací.

Možnost vysát likviditu ze spekulantů je ostatně jeden ze dvou důvodů proč použivájí blockchain. Druhý je parazitismus na mediálním šílenství okolo cryptoměn.

Nevyuživají ani zlomek technologie kterou blockchain nabízí. Funkčnost produktu je naprosto centralizovaná a Platoncoin by úplně v klidu mohl být pouze interním číslem. Existují tisíce o magnitudu lepších projektů z oblastni cryptomeň. Užitečnějších a důvěryhodnějších.

Neposlouchejte náhodné, cizí lidi slibující astronomické zisky. Kdokoli kdo ví, jak udělat z prdu zlatou cihlu, nepotřebuje vaše peníze!

Pokud chcete více článku o cryptu, vyjádřete se prosím v komentářích. Pokud se mám sebrat a táhnout odkud jsem přišel tak můžete také.



Autor: Jaroslav Brázdil | středa 24.3.2021 15:14 | karma článku: 22.46 | přečteno: 1802x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1307

Liberál v původním slova smyslu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...